Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 18/09/2017
 
ACTUALITEIT
Europa wil paracetamol met verlengde afgifte verbieden

Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), de regulator voor de gezondheidszorg van de Europese Unie, adviseert om alle geneesmiddelen met een verlengde afgifte paracetamol uit handel te nemen. Volgens de PRAC vindt het risico van deze geneesmiddelen te groot. Bij overdosering is het immers heel erg moeilijk om die ongedaan te maken.

Reglementering verdovende middelen verandert!

De bestaande kb’s over psychotrope stoffen en verdovende middelen worden vervangen door één enkel kb. Het nieuwe kb zou volgende week in het Staatsblad verschijnen. Om criminele geesten voor te zijn, zal een deel van de nieuwe regelgeving onmiddellijk bij verschijning al veranderen. De apothekers zijn gewaarschuwd…

Hier vind je alle apothekers van België…Enkele cijfers….Apothekers zetten in op griepcampagne

Vorig jaar was het al een succes, dit jaar moet het nog een groter succes worden. De Belgische apothekers zetten zich samen massaal in op de sensibilisering van patiënten om zich te laten vaccineren. Niet alleen tegen griep, maar ook tegen pneumokokken.

Apotheker op zoek naar oplossing resistente ziekenhuisbacterie

Jaren zijn ze bezig met wetenschappelijk onderzoek en dan komt de dag dat ze promoveren. Wie ooit naar een doctoraatsverdediging is geweest, weet dat het niet eenvoudig is om onderzoek om te zetten in mensentaal. De PhD Cup spoort pas gepromoveerde doctors aan om hun onderzoek met de wijde wereld te delen.

Van kleine buurtapotheek naar belevingsapotheek

“Stilstaan is achteruitgaan. Als we de toekomst in de ogen willen zien, dan moeten we bereid zijn om een aantal zaken ernstig aan te pakken. Het helpt niet om onze ogen te sluiten…” Fabienne Bryskère, CEO van Multipharma is speciaal naar Izegem afgezakt om te tonen hoe het ook kan. Katrien Doise, ooit reizende apotheker en nu verbonden aan het nieuwe Izegemse gezicht van Multipharma doet haar verhaal.

Geschatte kost voor farmasector is 5 miljard euro

De Europese richtlijn treft iedere schakel van de farmasector: van fabrikant over groothandelaar tot apotheker. De financiële inspanning van de farmasector alleen al wordt op 5miljard euro geschat. “Als één probleem is opgelost, duikt een ander op”, zegt Luc Beeckmans, deel van de werkgroep voor implementatie van het Belgische systeem en supply chain director bij Eurogenerics (EG). “En dat terwijl vervalsing hier in het reguliere circuit niet voorkomt. Een totaal overbodige richtlijn dus.”

VOORWOORD
Een goed hart voor… veiligheid
INFORMATION SERVICES
Ortis in de kijker

Er is vooreerst de wilde schoonheid van het landschap van de Hoge Venen, dat gelegen tussen Malmedy, Eupen, Spa en Montjoie veel wandelaars aantrekt. De Hoge Venen zijn een waterrijk gebied met veel planten- en dierensoorten, een natuurlijke reserve.

Taalgrens voor Vruchten en Vezels
ACTUALITEIT - INTERNATIONAAL
Elf vaccinaties verplicht vanaf 2018

Vanaf januari 2018 zullen in Frankrijk elf vaccinaties voor kinderen verplicht worden. Dat heeft de Franse minister voor Volksgezondheid, Agnès Buzyn, meegedeeld.

Ether diende om honden te euthanaseren

Apothekers van een apotheek in Bizanos (Pyreneën) worden ervan verdacht dat ze ether in grote hoeveelheden hebben verkocht aan de dierenbescherming van Berlanne (de Société Protectrice des Animaux Berlanne).

Vervalsing à volonté

Bij de actie Heera, die tussen half mei en half juni onder de leiding van Interpol in Afrika is uitgevoerd en die zich richtte op vervalsing en namaak, zijn meer dan 41 miljoen pillen en 13.000 kartons met farmaceutische producten in beslag genomen.

550 apothekers mogen geen tabak meer verkopen

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, heeft in zijn strijd tegen de tabaksverslaving een aantal maatregelen getroffen die ook de apothekers raken.

Anoniem soa-testje halen

In Nederland is het nu mogelijk om anoniem en dag en nacht een soa-test af te halen bij de apotheek. Een apotheker in Rotterdam heeft een automaat aan zijn gevel geplaatst.

DOSSIER - BIJWERKINGEN
Geneesmiddelen met een onverwacht, ernstig ziekmakend staartje

Een ernstige zeldzame bijwerking vergeet je als patiënt niet zo gauw. Plots opgenomen moeten worden, ook al neem je al jaren trouw hetzelfde pilletje, doet schrikken. Toch overkomt het nog duizenden patiënten per jaar, zelfs bij alom gekende en veelgebruikte geneesmiddelen zoals acetylsalicylzuur, warfarine, NSAIDs en diuretica.

GEZONDHEID
Is ademen dodelijk geworden?

In 2014 woonde 92 procent van de wereldbevolking op plaatsen waar de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie over de luchtkwaliteit niet werden gerespecteerd. Sommigen denken dat de kwaliteit van de lucht in België met zijn industrieel verleden niet zo goed is. Is dat echt zo? Een studie heeft dat onderzocht.

Slaaptekort vergroot diabetesrisico

Engelse en Schotse onderzoekers tonen aan dat kinderen die langer slapen, minder wegen, minder vet hebben, een lagere bloedglucosewaarde hebben en minder insulineresistentie ontwikkelen. Ze wijzen niet op een oorzakelijk verband, maar die vier parameters zijn wel risicofactoren voor type 2-diabetes.

Link tussen vitamine B en longkanker

Nieuw onderzoek suggereert dat mannen hun risico op longkanker met een factor twee tot vier verhogen als ze gedurende lange tijd hoge doses vitamine B innemen. Bijkomende studies moeten aantonen waarom vrouwen hieraan ontsnappen.

GEZONDHEID - REIZEN EN HUIDZIEKTEN
Let op bij terugkeer uit vakantie….

Huidziekten bij terugkeer van een toeristische trip omvatten onder meer gewone huidinfecties, meestal van tropisch oorsprong. Een niet limitatieve beschrijving!

Blootstelling aan geleedpotigenOedeem
GEZONDHEID - HOMEOPATHIE
Rouw: een specifiek homeopathisch advies

Rouw is eigen aan elke persoon. Deze de nodige tijd en aandacht geven om het verlies te verwerken, is bijgevolg ook specifiek voor elke persoon. Om de rouw te verwerken, beschikt de mens over ‘verdedigingsmechanismen’. Maar als de verwerkingscapaciteit van een rouwende persoon overschreden wordt, uit het lijden zich door emotionele problemen en oncontroleerbare fysieke symptomen die steeds erger worden en lange tijd duren.

VRIJE TIJD - BOEKEN
“Een kind kan nooit teveel melk drinken”Eten uit de ovenEen zachte hand
VRIJE TIJD
Een unieke ervaring in een uniek kader en excellente docenten…

We reizen om te leren… ‘de Apotheker’ neemt dat wel heel letterlijk. Volgend jaar vaart een cruise met alleen apothekers en artsen doorheen de wateren van de Noordelijke Atlantische Oceaan om Groenland en IJsland te verkennen. Roularta HealthCare gelooft in dit project, omdat het helemaal in de lijn ligt van wat wij onze lezers willen bieden: kwaliteit, inhoud en ervaring.

De uitvinder van de bebop

In 2017 wordt wereldwijd de 100ste verjaardag van de jazzmuziek gevierd. 2017 is ook het jaar waarin een aantal pioniers van het genre honderd zouden zijn geworden.

De wereld van Mata Hari

Muziektheater Transparant brengt in een nieuwe productie het verhaal van de legendarische karakterdanseres Mata Hari. In een film vertelt Josse De Pauw het verhaal van deze femme fatale. Sopraan Claron McFadden en pianiste Claire Chevallier zorgen voor de muzikale omlijsting met muziek die 100 jaar geleden in Parijs weerklonk.

Händel goes wild

Georg Friedrich Händel is tot vandaag een van de populairste componisten uit de barok. Na zijn jeugdjaren in zijn geboorteland Duitsland en studiejaren in Italië, zou hij het grootste deel van zijn oeuvre in Engeland bij elkaar schrijven. Daar vloeiden vooral Italiaanse opera’s en Engelstalige oratoria uit zijn pen, naast instrumentale muziek.

FARMACOWEETJES
FARMACOWEETJES