Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 15/01/2018
 
VOORWOORD
“Apothekers zijn deel van de eerste lijn, ze kunnen niet op een eilandje werken!”

De gezondheidssector heeft een jaar van grote veranderingen achter de rug. En dat veranderingsproces zet zich door. De apotheker moet zich niet her-uitvinden, maar er wordt van hem wel veel flexibiliteit, aanpassingsvermogen en de wil om te veranderen verwacht. Wij spraken daarover met minister van Volksgezondheid Maggie De Block, die met het Meerjarenkader een hefboom voor die evolutie heeft gecreëerd. Nog net niet helemaal in kerstsfeer, zet minister De Block even de puntjes op de i… We spraken met een strijdbare minister die begrip toont voor de bekommernissen van apothekers maar wél vooruit wil.

Geen zegen, want officieel niet besprokenRecht van antwoord van de Orde der Apothekers
ACTUALITEIT
“Apothekers, neem bij maatschappelijke evoluties zelf het voortouw!”

De wereld is in verandering en het apothekersberoep ook. Het Meerjarenkader geeft een kader, de invulling ervan is een proces dat nog lang niet afgelopen is. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block licht een en ander toe.

Advies voor de apothekerBeste advies: was de handen!

Met de griepepidemie voor de deur is het misschien niet slecht om de heel eenvoudige maar erg doeltreffende adviezen om griep te vermijden, even te herhalen.

OPINIE
Zal het ooit goed komen?

Je zult maar minister van Volksgezondheid zijn in deze tijden… Of deze dan anders zijn dan vroeger? Zeker wel. Budgettair zitten we krap, de bevolking vergrijst aan een tempo dat niet bij te houden is, de technologie houdt mensen veel langer in leven… maar kost waanzinnig veel, de geneeskunde is steeds meer gepersonaliseerd en kost dus ook meer geld. En mensen zijn niet langer bereid om er zich bij neer te leggen dat er bepaalde keuzes worden gemaakt. Moeten gemaakt worden…

“Minder slaappillen, meer gelukkige ouderen”
DOSSIER SLAAP
Stop de wereld, ik wil slapen!

Tegenwoordig staat de moderne mens, naast alle andere gevaren die hem bedreigen, voor een ‘stille epidemie van slaapverlies’. De weerslag van chronisch slaapgebrek op het metabolisme, stress en gezondheid op de lange termijn wordt steeds uitvoeriger bewezen. Het is daarom dringend nodig om opnieuw een normaal en afdoend slaappatroon te vinden.

‘s Nachts wakker worden is normaal!
ACTUALITEIT INTERNATIONAAL
Nu ook apotheken op de luchthaven

Een nieuwe vestigingswet voor apothekers maakt het straks mogelijk om een apotheek onder te brengen in een luchthaven. Er waren maar liefst vijf versies nodig vooraleer de definitieve versie werd goedgekeurd. Maar nu is het zo ver.

Recordaantal nieuwe geneesmiddelen goedgekeurd

In Amerika en in Europa hebben de toezichthouders in 2017 138 nieuwe geneesmiddelen goedgekeurd. Europa spande daarbij de kroon met 92 nieuwe geneesmiddelen, in de VS ging het om 46 nieuwe producten. De middelen voor cel- en immuuntherapie zijn hier niet bij gerekend.

Drive-in apotheek? Ja, maar…

De maatschappij evolueert, de mens ook en dus moet ook de apotheker en zijn apotheek meesurfen op de maatschappelijke evoluties. Daarom past de Orde der Apothekers zijn advies over de drive-in apotheek aan. Het mag, maar met duidelijke reserves.

APB volgt wachtdiensten op de voet

De wachtdienst wordt hervormd. Tot daar niets nieuws. Wel anders is de manier waarop op dit moment de wachtdiensten worden georganiseerd. Veel apothekers maken zich daar zorgen over en ze zijn niet alleen…

Britse artsen: “zoek het eerst zelf uit…”

De Britse huisartsen zijn overbevraagd en geen mens over de plas wil nog huisarts worden. Er is dus letterlijk een artsenschaarste. Daarom hebben de artsen zelf een campagne gelanceerd: zoek het zelf uit en als dat niet lukt, maak dan een afspraak…

Nederlandse apotheek verwerkt 341 verstrekkingen per dag

De gemiddelde Nederlandse apotheek verwerkt gemiddeld 341 verstrekkingen per dag. Topdag is maandag met 495 verstrekkingen en de kalmste dag is, haast vanzelfsprekend, de zondag. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) berekend.

GEZONDHEID VOEDING
Probiotica, van hun fysiologische tot hun therapeutische rol

Er gaat geen dag voorbij of er wordt gepraat of geschreven over probiotica en hun bewezen of vermoede eigenschappen. Maar wat is een probioticum? Waartoe dienen deze micro-organismen? Een klein overzicht.

GEZONDHEID
“Als je een pil wegneemt, dan moet je iets in de plaats bieden”

Ouderen gebruiken veel te veel medicatie en zeker in de WZC’s is het geven van psychofarmaca eerder regel dan uitzondering. Zomaar afbouwen, lukt echter niet. Bij een proefproject in vijf woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen heeft men een formule ontwikkeld waardoor op één jaar tijd het psychofarmacagebruik met ruim 10 procent is gedaald. En dat met eerder heel eenvoudige middelen…

Vezelinname na diagnose colorectale kanker verbetert prognose

Meer vezels en granen eten na een diagnose van colorectale kanker correleert met een lagere kankerspecifieke en een lagere totale sterfte. Het verdient dan ook aanbeveling om patiënten met een colorectale kanker aan te raden veel vezels te eten.

Trisomie 21: een teveel aan eiwitten

Zwitserse vorsers hebben ontdekt dat de tekenen van trisomie 21, de frequentste genetische ziekte, te wijten zijn aan een ongecontroleerde ontregeling van de eiwitten die worden geproduceerd door het chromosoom waarvan kern drie kopieën bevat. Dat geeft een nieuw inzicht in het syndroom van Down.

APOTHEEK IN DE KIJKER
Future-proof apotheek wil zich specialiseren in preventie

Stilstaan is achteruitgaan. De apotheek van vandaag kent weinig bestaanszekerheid voor de toekomst. Zes apothekers – gesteund door Pharmactiv en door gezondheidsfuturoloog Koen Kas – hebben het initiatief genomen om een zogenaamde future-proof apotheek op poten te stellen. Computerschermen, tests en begeleide zelftests staan centraal. En met het advies moet de would-be patiënt, maar nu nog gezonde apotheekbezoeker minder snel ziek worden. Het concept vraagt een mindswitch, maar volgens apotheker Kleynjans heeft de apotheker geen keuze. “Als we de huidige evolutie in de markt volgen, dan zijn er over tien jaar mogelijk geen apotheken meer.”

FARMACOWEETJES
FARMACOWEETJES
VRIJE TIJD COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Medeleven met zwarte humor

Vorige zondag kaapte ‘Three Billboards Outside Ebbing Missouri’ enkele hoofdprijzen weg tijdens de 75ste Golden Globes uitreiking. Naast de bekroning als Beste Film in de categorie ‘drama’ won ook Frances McDormand (Fargo) oververdiend voor haar rol als furieuze moeder die nalatigheid bij seksueel geweld aanklaagt. Sam Rockwell (Moon) kaapte de prijs voor mannelijke bijrol weg, dit ondanks hevige kritiek op zijn racistisch personage.

Van Venetië naar Hingene (en terug)

Op 19 januari, meer dan 200 jaar na de creatie, wordt in Venetië Le metamorfosi di Pasquale, een opera van Gaspare Spontini (1774-1851), opnieuw tot leven gewekt. Het is een van de vier verloren gewaande partituren die in 2016 in het kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem) teruggevonden werden.

VRIJE TIJD
Bach voor Congo

Op zondag 28 januari heeft in het Concertgebouw Brugge een concert plaats ten voordele van een gezondheids project in Katako-Kombe, in de provincie Sankuru, DR Congo.

Een muzikaal nest in Parijs

Met La Seine Musicale heeft Parijs er sinds enkele maanden alweer een nieuw cultuurcentrum, inclusief twee topconcertzalen, bij. Je moet ervoor naar het zuidwesten van Parijs, naar Boulogne-Billancourt, of Boulbi zoals de bewoners de plek graag noemen. Het centrum biedt een ruim aanbod muziekgenres, dans, en andere spektakels. Ook als congrescentrum zal La Seine Musicale hoge ogen gooien: de Franse president Macron ontving er enkele weken geleden 50 staatshoofden en regeringsleiders voor de klimaattop.