Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 03/07/2017
 
ACTUALITEIT
Unieke barcode maakt plaats voor 2D matrix

Binnenkort zullen de geneesmiddelendoosjes voor alle voorschriftplichtige en/of terugbetaalbare geneesmiddelen er enigszins anders uitzien: er zal een 2D-matrixcode op gedrukt worden en de lineaire barcode zal geleidelijk verdwijnen. Het is de belangrijkste maatregel in de strijd tegen vervalste geneesmiddelen in de officiële verdeelkanalen, zoals officina’s, maar ook ziekenhuizen.

Van barcode tot 2D-matrixcode

Wat hebben België, Italië en Griekenland gemeen? Ze hebben, als enige Europese landen, nu al een systeem waarbij geneesmiddelen konden gescreend worden op authenticiteit. Maar die unieke barcode wordt binnenkort – wat de voorschriftplichtige en/of terugbetaalbare geneesmiddelen betreft – aangevuld en later helemaal vervangen door een 2D-matrixcode. Dat is het gevolg van een Europese richtlijn.

Wat als…In de startblokken voor de huisapotheek

U heeft het misschien nog niet door, maar op papier voorziet de timing dat het concept van huisapotheek vanaf november in ons land ingang vindt. Sommige apothekersverenigingen doen er nu al alles aan om de apothekers klaar te stomen voor die stap.

FeBelGen luistert naar de apothekers…

Hoe zat dat weer met het Meerjarenkader van die apothekers? Een volle zaal met leden van FeBelGen luisterde vorige week heel aandachtig naar de uitleg van Tijs Neutens (adviseur Sociale Zaken en Volksgezondheid), Lieven Zwaenepoel (APB) en Marcel Hermans (Ophaco). Om daarna het drietal samen met Pieter Boudrez (FeBelGen) in debat te zien gaan…

Dieren krijgen echt minder antibiotica

Soms is het erg moeilijk om foute informatie recht te zetten. Dat ondervindt ook het FAGG die, cijfers in de hand, kan bewijzen dat de bewustmakingscampagnes rond veterinair antibioticagebruik en een doeltreffend registratiebeleid echt wel werken. Het BelVet-SAC-rapport over het veterinair antibioticagebruik in 2016 bewijst dat de daling – hopelijk definitief – is ingezet.

Allemaal beestjes
VOORWOORD
Waar of vals?
OPINIE
Waarom (nood)anticonceptie in gezondheidszorg thuishoort…Kunnen we allemaal beter worden van eGezondheid ?

Gegevens delen, eGezondheid, eHealth… Waarvoor dient dat eigenlijk? Sommigen houden de boot nog wat af, anderen zijn er al aarzelend – soms sakkerend – aan begonnen. Enkelen beginnen het uiteindelijke doel en de toegevoegde waarde al te waarderen. Dat is een uitdaging, want het vraagt nieuwe inzichten en gewoontes.

ACTUALITEIT - INTERNATIONAAL
Nieuwe aanpak van weesgeneesmiddel…

De nieuwe aanpak van een uitzonderlijk duur weesgeneesmiddel zorgt voor deining bij onze noorderburen.

Een logo: hier vaccineren wij ?

De Hoge Gezondheidsraad in Frankrijk raadt de apothekers die in hun apotheek vaccineren aan om buiten aan de apotheek duidelijk te maken dat er in die apotheek gevaccineerd wordt.

Voorschriften cannabis stromen binnen

In maart werd in Duitsland het gebruik van medicinale cannabis geliberaliseerd. Dat was meteen goed voor 564 bereidingen op basis van cannabis.

Ook Nederland aast op EMA

Nu Groot-Brittannië heeft besloten dat het uit de EU stapt, moeten ook Europese instellingen die zich in de UK bevinden, voor een nieuwe standplaats gaan zorgen. België aast daarbij op een aantal belangrijke instanties, zoals het EMA. Maar ook Nederland heeft zijn oog laten vallen op het EMA en het ziet zijn kansen groeien, zegt het.

GEZONDHEID - HOMEOPATHIE
“Homeopathie is een hulpmiddel om tot een dialoog te komen”

Sinds 2005 bezoekt Michèle Boiron België twee keer per jaar om haar passie en kennis uit haar apothekerspraktijk te delen met Belgische apothekers en apotheekteams.

De boodschap aan de apothekers
ENQUËTE
ClubVip… echt iets voor u?
COCHRANE CORNER
NSAID oogdruppels bij hoornvliesletsels

Klinische vraag: Zijn oogdruppels met niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) veilig en effectief om pijn te bestrijden bij hoornvliesletsels? Er is weinig bewijs voor de effectiviteit van NSAID oogdruppels als pijnbestrijding bij hoornvliesletsels.

INFORMATION SERVICES
‘Huisdieren verdienen een kwalitatieve verzorging’

Doorheen de jaren groeide de vraag naar een meer kwaliteitsvolle verzorging van huisdieren. Met een breed gamma biedt Boehringer Ingelheim hier een antwoord op. Voor de verdeling van deze producten is bovendien een bijzondere rol voor de apotheker weggelegd.

‘Apotheker is cruciale schakel voor ons’
GEZONDHEID - CLINICAL UPDATE
Typische kwaaltjes op reis: patiënten voorbereiden

Als we het over reizen naar verre oorden hebben, staan tegenwoordig infectieziektes en hun vaccinaties in de belangstelling. Maar er zijn ook de typische kwaaltjes waar vele reizigers last van krijgen. Die zijn meestal vervelend, maar in sommige gevallen ook ernstig. Een kort overzicht door prof. dr. Willy Peetermans (Reisgeneeskunde, UZ Leuven).

FARMAFORUM
Het beste uit de natuur voor babyhuidjes

Het Belgische merk Bee Nature revolutioneert de wereld van natuurlijke verzorgingsproducten voor pasgeborenen. Vandaag stelt Bee Nature haar nieuw gamma voor met vier producten.

Een snijwond?

Bij het koken? Bij het tuinieren? Bij het knutselen? Urgo heeft de oplossing.

GEZONDHEID
Mediterrane voeding verlaagt risico bepaalde borstkankers met 40%

Scrupuleus een mediterrane voeding volgen kan het risico op ontwikkeling van bepaalde types van borstkanker, die doorgaans een slechte prognose hebben bij gemenopauzeerde vrouwen, verlagen.

Help! Eerste hulp voor iedereen

Bij Rode Kruis-Vlaanderen vergelijken ze hun handboek ‘Help! Eerste hulp voor iedereen’ wel eens met ‘Ons Kookboek van de Boerinnenbond’. Maar dan voor huis-, tuin- en keukenongevallen. Het handboek legt de lezer aan de hand van vier duidelijke stappen uit wat hij moet doen bij meer dan 300 letsels en aandoeningen. Deze behandelingsrichtlijnen werden wetenschappelijk onderbouwd door het Centrum voor Evidence-Based Practice (CEBaP) van Rode Kruis-Vlaanderen. Hoewel het handboek vooral gericht is op leken, is CEBAM bezig met de validatie van de richtlijnen. De bedoeling is dat u ze als arts weldra zal terugvinden op EBMPracticeNET.

VRIJE TIJD - BOEKEN
KoortsTwaalfSuite 10De kleren van de leiderDe microben in onsMijn vriend Crenshaw
VRIJE TIJD
Arts en wetenschapper

In 2014 werd uitvoerig onze grootste anatoom Andreas Vesalius herdacht. Thans is het vijfhonderd jaar geleden dat een andere beroemde Brabander geboren werd: de Mechelaar Rembert Dodoens. Niet alleen omwille van zijn Cruyde-Boeck verdient hij de nodige aandacht. Dodoens‘ verdienste als arts en wetenschapper is niet minder gering.

De auteur