Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 12/03/2018
 
OPINION
Maagzuurremmers massaal overbodig voorgeschreven

Meer dan vier op de tien behandelingen met maagzuurremmers (AST) die in het ziekenhuis worden opgestart, zijn overbodig. En zes op de tien behandelingen met maagzuurremmers die na een ziekenhuisopname worden verdergezet, zijn zinloos. Dat blijkt uit de doctoraatsthesis van Thomas De Rijdt, hoofdapotheker van UZ Gasthuisberg en voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisapothekers (BVZA).

“Jullie inzet en engagement hebben we broodnodig”

In de vorige editie van ‘de Apotheker’ hebben we de eerste resultaten van onze beleidsenquête gepubliceerd. Een tweede deel vindt u verder in dit blad. Minister Maggie De Block wil bij deze reageren…

VOORWOORD
Verspilling… wie betaalt?
ACTUALITEIT
Gelijk oversteken aub…

Apothekers beseffen, meer dan ooit, dat ze zich zullen moeten inschrijven in het eerstelijnsverhaal als ze op lange termijn willen overleven. Maar het gaat verder. Apothekers zijn ook echt bereid om een schakel in de ketting te zijn. Maar ze willen wel op gelijke voet behandeld worden. Dat blijkt uit dit tweede deel van de Beleidsenquête die dit blad eind 2017 bij de lezers hield.

Huwelijk APB en Ophaco niet voor meteen

Hier en daar wordt het soms eens opgeworpen: waarom zouden APB en Ophaco niet fuseren? Daar waar vroeger de scheidingslijn tussen de doelgroepen van APB en Ophaco dik in de verf stond, is die de afgelopen jaren behoorlijk verbleekt. Kleine apotheken fuseren en worden grotere apotheekgroepen, grote apotheekgroepen mikken op apothekers die een apotheek in franchise openhouden…

VAN-Top: beleidsmakers op de rooster

Veel (schoon) volk op de 4de Top van het Vlaams ApothekersNetwerk. Opvallend veel politici stuurden hun kat niet en bleven zelfs lang na afsluiten verder praten. De meer dan 100 Vlaamse apothekers die aanwezig waren op de Top lieten geen seconde verloren gaan met ‘small-talk’ en maakten optimaal gebruik van de mogelijkheid om politici en beleidsmakers op de rooster te leggen. Soms zelfs met veel peper en zout gekruid.

Limburgse dorpsapotheek wint ‘Prijs van de Huisapotheker 2017’Ziekenhuisnetwerken: en wat met de apotheken?

Wat heeft de hervorming van de ziekenhuizen in petto voor de ziekenhuisapotheken? Dit was de kernvraag van het 29ste congres van het Franstalige luik van de Belgische ziekenhuisapothekers (AFPHB) dat op 24 februari in Bergen heeft plaatsgevonden.

Wie controleert wat?

In zijn doctoraatsthesis toont Thomas De Rijdt aan hoe we, op een efficiënte manier, doeltreffender en veiliger geneesmiddelen kunnen verstrekken en hoe dit ook een zuiver kostenbesparend effect kan hebben. Als via de computer ondersteunde Check of Medication Appropriateness (COMA) en/of door de klinische apotheker een betere opvolging zou gebeuren van medicatievoorschriften, dan is dat op termijn een win-win-situatie langs alle kanten.

Screening verbeteren of artsen opvoeden?
ACTUALITEIT INTERNATIONAAL
Amazon gooit zich op OTC-markt

Amazon draait de steven van zijn internetschip langzaam maar zeker in de richting van de OTC-markt. Met zijn eigen merknaam ‘Basic Care’ biedt het nu al een zestigtal producten aan.

Doosjes gaan er anders uit zien

De Franse geneesmiddelendoosjes gaan er binnenkort een beetje anders uitzien. Er gebeuren te veel fouten bij het innemen van geneesmiddelen, en daarom willen de Fransen vooral dat de opdruk op de doosjes eenduidiger wordt.

Apothekers ingeschakeld in palliatieve zorg

In Nederland krijgt een uniek project uitbreiding. Het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy wil bijkomend16 apotheekteams opleiden zodat ze intensieve farmaceutische zorg kunnen verlenen aan palliatieve en terminale patiënten. Dat gebeurt in het zogenaamde Farmabuddyproject.

DOSSIER HOOFDPIJN
Van zeurderig tot vernietigend…

Weinig mensen kunnen zeggen dat ze nog nooit hoofdpijn hebben gehad: van het zware hoofd na een avondje stevig doorzakken tot hoofdpijn die mensen tot suïcide drijft en alles wat daartussen ligt. Minstens een op de drie Belgen heeft geregeld last van hoofdpijn: ook kleine kinderen en hoogbejaarden. De wetenschappelijke kennis groeit elke dag, maar soms staat de wetenschap machteloos tegenover een symptoom waarvan de oorzaak niet altijd te vinden is.

GEZONDHEID VOEDING
Osteoporose: de botdief!

Osteoporose kan worden bestreden met mes en vork. Inderdaad, onze manier van leven en ons eetgedrag beïnvloeden de evolutie ervan, ook al blijft het soms nodig om calcium- en vitamine D-supplementen te gebruiken.

PRAKTIJK
Gedeeld beroepsgeheim in de praktijk

Zorgverlening vindt vaak plaats via (een team van) verschillende zorgverleners. Vraag is dan hoe de gezondheidsgegevens over de patiënt kunnen worden uitgewisseld. In het verleden is hiervoor verwezen naar het principe van het ‘gedeeld beroepsgeheim’. Nu vanaf 25 mei 2018 het omgaan met gezondheidsgegevens moet plaatsvinden conform de GDPR (General Data Protection Regulation) is het aangewezen de voorwaarden op te lijsten voor het delen van gezondheidsgegevens met andere zorgverleners.

Raad van mede-eigendom

In appartementsgebouwen waar er minstens twintig kavels zijn moet een raad van mede-eigendom opgericht worden. In kleinere gebouwen is de oprichting van zo’n raad niet verplicht maar facultatief.

GEZONDHEID
Supergenoom voor trisomie 21

Zwitserse vorsers hebben ontdekt dat levend geboren kinderen met een trisomie 21 een beter genoom hebben dan baby’s zonder die genetische afwijking.

Verslaving

Het roken van joints en sigaretten gaat vaak samen. Beide verslavingen kunnen psychotische stoornissen veroorzaken bij adolescenten. Een groep Engelse vorsers heeft daarom een studie uitgevoerd om na te gaan wat het primum movens is bij het ontstaan van psychotische stoornissen tijdens de adolescentie: tabak of marihuana.

GEZONDHEID VETERINAIR
“Oren regelmatig reinigen is beste preventie”

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis van een oorontsteking bij huisdieren liggen, wat ons direct bij het meest prangende probleem van de categorie ‘oorproblemen’ brengt. En zoals wel vaker het geval is, valt ook hier voorkomen te verkiezen boven genezen. Er bestaan alvast symptomen die door elk baasje gedetecteerd kunnen worden. Dierenarts Lieve Van Winkel geeft tekst en uitleg.

Vijf tips voor dagelijks gebruikProducten op maat
VOOR U GELEZEN DOOR
Onder de gordel
VRIJE TIJD COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Verbeelding aan de macht

Het Klarafestival 2018 drukt in haar concerten, muziektheater en dans het verlangen naar de ideale wereld uit. Radiozender Klara diept de thema’s verder uit en zendt de concerten uit. Onder de vlag ‘Alles wieder gut’ herdenkt het festival met die andere slogan ‘Verbeelding aan de macht’, de opstanden van mei ’68 en meteen ook de 50ste verjaardag van het Festival van Vlaanderen Brussel.

Kunst uit de buik van Congo

Gedurende acht maanden loopt in MuZee een merkwaardige tentoonstelling in vier episodes waarin kunst uit het Kinshasa van vandaag wordt geconfronteerd met moderne kunst uit de collectie van het Oostendse museum.

Hugo Claus, de filmfanaat

Naar aanleiding van het tienjarig overlijden van Hugo Claus selecteerde tevens Marc Didden een aantal films die Claus regisseerde, waarvoor hij het scenario schreef, of waar hij van hield. Onder de titel ‘Hugo Claus: Kleine reeks’ te bekijken in Cinematek.