Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 02/07/2018
 
VOORWOORD
Resistente bacterie in opmars

Eerst het goede nieuws: weinig acties als die voor een goede handhygiëne, hebben zo’n aantoonbaar positief resultaat op het voorkomen van MRSA in ziekenhuizen en zorginstellingen. Maar andere resistente bacteriën, voornamelijk aanwezig als reservoir in het spijsverteringsstelsel, zijn aan een opmars bezig en veroorzaken onder andere ernstige – en dodelijke – bloedstroominfecties.

Vakantie… ook in het hoofd…Ook Ierland bij overeenkomst weesgenees - middelen

Ierland treedt toe tot het BeneluxAinitiatief dat streeft naar lagere prijzen voor weesgeneesmiddelen. Samen met België, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg en Oostenrijk zal het onderhandelen met farmaceutische bedrijven. De vijf landen zullen ook informatie delen en samenwerken op het gebied van innovatie.

ACTUALITEIT
Als een online-apotheek de gemeente een dienst verleent…

Het probleem is eigenlijk niet nieuw. Al twee jaar vind je op tig gemeentelijke websites een link die je kunt aanklikken om te weten wie de apotheker van wacht is. Die link wordt aangeboden door de online apotheek Newpharma en wie op de link klikt, komt ook automatisch op de site van Newpharma. Kan dit of kan dit niet? Het blijkt allemaal niet zo duidelijk te zijn…

Geëngageerde apothekers gezocht

De Orde der Apothekers zoekt geëngageerde apothekers. Binnenkort komen de verkiezingen er weer aan… Naast het feit dat elke apotheker verplicht is om te gaan kiezen, kunnen apothekers zich ook kandidaat stellen. Wie zich dus geroepen voelt…

Tekenvaccin onbeschikbaar

Doe je alle mogelijke moeite om mensen te sensibiliseren om zich – zeker voor bepaalde vakantie - bestemmingen – in te enten tegen tekenencefalitis en blijkt het vaccin niet beschikbaar. Dat is precies wat er nu gebeurt. Maar er is een oplossing.

FeBelGen verdwijnt en maakt plaats voor Medaxes

FeBelGen stopt ermee. De vereniging die de generieke geneesmiddelen op de kaart zette, gaat verder als Medaxes. “Het oorspronkelijke doel waarvoor FeBelGen in 2001 is opgericht, is aan herziening toe”, stelt Joris Van Assche, nu nog directeur van FeBelGen en straks managing director van Medaxes. “Medaxes wordt dé organisatie van de toekomst die zich helemaal wil toespitsen op toegankelijkheid en vandaag de dag is dat veel breder dan generieke geneesmiddelen en biosimilars.”

What’s in a name…UCL goes to Mars

Sedert 10 jaar stuurt de UCL een team van onderzoekers en studenten op een wetenschappelijke missie naar ‘Mars’, of op zijn minst naar een simulatiebasis van het leven van Mars in de woestijn van Utah (VS). Dit jaar voerde een apotheker er twee onderzoeken uit, één over slaap en een ander over de kwaliteitsafname van geneesmiddelen.

Van webinar tot e-learning

Print is fantastisch en een magazine is een fijne manier om informatie te verstrekken. Maar soms is er méér nodig: een flitsend debat, een uitgebreide toelichting bij een studie, een moment om – al dan niet live – commentaar te leveren… Een tweewekelijks magazine kan dit niet altijd opvangen. Daarom stelt Roularta HealthCare nu haar eigen studio voor.

ACTUALITEIT INTERNATIONAAL
Magistraal moet eenvoudiger

De Nederlandse minister voor Medische Zorg Bruins wil dat er meer helderheid en minder belemmeringen komen rond magistrale bereidingen. Hij heeft daarvoor een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

Homeopathie niet langer terugbetaald

Vorig jaar werd het al aangekondigd: de Engelse ziekteverzekeraar NHS zou bepaalde behandelingen niet langer terugbetalen. Een van die behandelingen is homeopathie. De Engelse vereniging van homeopathie is naar het hoog gerechtshof getrokken maar is nu van een kale reis thuisgekomen.

Straks legale cannabis in de winkel

Wie straks in Canada een jointje wil roken, zal zonder probleem gecontroleerde en legale cannabis in de winkel vinden. Na de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft nu ook de Canadese senaat het wetsvoorstel over de legalisering van cannabis goedgekeurd. De wettelijke goedkeuring gaat in vanaf september.

OPINIE
“4 ouderen op de 10 nemen verkeerde pillen” We moesten ons schamen!
ZOMERDOSSIER INFECTIE
“Wij kunnen deze slag niet winnen!”

Ziekenhuizen en hygiëne… Infecties zijn al eeuwenlang het grote zorgenkind van zorginstellingen. Voor bacteriën zijn mensen die door ziekte of letsel verzwakt en kwetsbaar zijn, de gedroomde prooi. En al die mensen breng je samen onder één dak in een instelling die je ‘ziekenhuis’ noemt. Partytime voor dooddoeners.

WIV opgenomen in SciensanoNaar een Nederlands systeem?Operatie Schone Handen

Professor Didier Pittet is de bezielende kracht en promotor van handhygiëne. Zijn eenvoudige en goedkope methode, waarbij water en zeep worden vervangen door een hydroalcoholische oplossing, heeft de medische hygiëne echt revolutionair veranderd door het aantal zorggerelateerde infecties overal ter wereld te verminderen.

GEZONDHEID
De wereldreis van een geneesmiddel in België

Hoe positioneert de Belgische farmaceutische industrie zich internationaal? Wat zijn de sterke en zwakke punten van België in deze sector?… Een nummer van de Courrier hebdomadaire van het Crisp schetst een beeld van de geneesmiddelenindustrie in ons land.

GEZONDHEID CLINICAL UPDATE
Naar een betere aanpak van atopische dermatitis

De meeste patiënten hebben een milde vorm van atopische dermatitis (AD) en zullen geen systemische behandeling nodig hebben. Dat is daarentegen wel het geval bij ernstige AD. Kunnen de huidige beperkingen van systemische therapieën door biologische geneesmiddelen worden overwonnen?

‘Grote projecten van Geneesmiddelenagentschap draaien rond innovatie’

Op de bijeenkomst van de Pharma Executive Club blikte Xavier De Cuyper, administrateur-generaal van het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) terug en schetste hij enkele denksporen voor de toekomst.

475 werknemers
GEZONDHEID FYTOTHERAPIE
Hoe vind je energie in jezelf?

De vakantie nadert en iedereen hoopt heerlijk te ontspannen in de zon, alles achter zich te kunnen laten en tot rust te kunnen komen. Fytotherapie, mee in de bagage, kan, aangepast aan elk profiel, een hupmiddel vormen om negatieve gedachten los te laten.

VOOR U GELEZEN DOOR
Alles wat je wilt weten over hardlopenWittgenstein op de luchthavenDe vrouw na mijHoly Shit!De vrederechter ‘tot uw dienst’De wolkenschilder en het sterrenmeisje
CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Een zomer vol klassiek

Nu het reguliere concertseizoen indommelt, zorgen de zomerfestivals voor een waardig klinkend alternatief. Op het vlak van de Oude Muziek bieden MAfestival Brugge en Laus Polyphoniae Antwerpen hoogstaande concerten vaak aangevuld met infosessies en educatie. Zomers muzikaal genieten kan de komende weken ook heel ongedwongen en relaxed.

CULTUUR +
Festivals over de grenzen

Nu de zomer begonnen is, gaan ook de Europese muziekfestivals weer van start. Naast kleinschalige lokale initiatieven, zijn er ook gerenommeerde festivals die melomanen uit heel de wereld aantrekken. We selecteerden uit beide categorieën enkele bijzondere muziekfeesten.

Een monument van de liefde

Verbazing alom in 2014 toen France 2 voor het eerst het referendum Le Monument Préféré des Français organiseerde. Niet Versailles of Chantilly, maar het Monastère Royal de Brou werd door de bevolking als meest geliefde monument uitgeroepen. Nu het prachtige monument de Vlaamse Primitieven en de collectie van Margaretha van Oostenrijk in de vitrine plaatst, is een bezoek een must!