Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 13/11/2017
 
ACTUALITEIT
Wachtdienstregeling opnieuw online

In de loop van december zal het voor de patiënten opnieuw mogelijk zijn om op de site van apotheek.be de wachtdiensten van de apothekers te consulteren. Het betalende telefoonnummer 090399000 blijft voorlopig bestaan. Voor de apotheker zelf, verandert er niets.

VIKZ opgericht

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) is een feit. Eind oktober werden de oprichtingsstatuten ondertekend door de verschillende partijen en de Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen. De apothekers zijn nauw betrokken bij dit Instituut, dat de VIP2-projecten overspant en werd opgericht door de over heid, samen met de verschillende bestaande VIP2 projecten, mutualiteiten en het Vlaams Patiëntenforum.

10 kaarsjes voor FAGG

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bestaat tien jaar en daar hoort een bijzonder jaarverslag bij. Een jaarverslag zonder hoogdravende teksten, maar letterlijk in (weinig) woorden en beelden. We halen er voor u de belangrijkste bij…

‘de Apotheker’ wint met inhoudelijk sterke reeks

Als iets met apothekers in de prijzen valt, willen wij u dat niet onthouden. Meer nog: dit keer is het dit eigenste blad, de Apotheker, dat een van de meest begeerde prijzen van de B2B Awards in de wacht heeft gesleept: die waarbij de inhoud van een redactioneel stuk de hoogste waardering krijgt.

Brusselse apotheken al jarenlang door zelfde dief geteisterd

Er zijn foto’s van de man en tientallen getuigenissen. Al minstens negen jaar teistert dezelfde dief de apotheken met slechts één doel: bodymilk. De eerste artikels over de man verschenen al in 2011 in de Franstalige Brusselse kranten, maar de man is het stelen nog altijd niet verleerd.

Franchise: de oplossing voor apothekers?

Vroeger was het heel eenvoudig: je was ofwel zelfstandig apotheker met een eigen apotheek, of je sloot je aan bij een coöperatieve apotheek en je werkte in loondienst. Maar de laatste maanden vindt een formule ingang die tot nog toe in België in de apotheekwereld niet werd toegepast: die van franchise-apotheker.

Communicatie in de apotheek is essentieel

Je kunt patiënten pas goed helpen als je ook kunt communiceren. Maar wat als jouw patiënten letterlijk Chinees spreken of doof zijn en jij geen gebarentaal spreekt? Dan moet je creatief zijn, vindt apothekeres Valérie Lacour van de apotheek Square Levie in Schaarbeek. En ze won met haar initiatief prompt de Well Done - MSD Health Literacy Award in de categorie First Line.

Well Done - MSD Health Literacy AwardPRoF 2018 Award uit de startblokken

Op 16 mei 2018 wordt voor de vierde maal de PRoF Award uitgereikt. De prijs bekroont een innovatief project in de gezondheidszorg. PRoF is een open Europees innovatieconsortium dat bestaat sinds 2009. Wie een gooi wil doen naar de Award kan zich vanaf nu registreren.

‘Palliatieve sedatie geen alternatief voor euthanasie’

“Dit is een en/en-verhaal. Geen of/of-verhaal. Palliatieve sedatie is niet het alternatief voor euthanasie. Het is een containerbegrip geworden dat zowel doorgedreven pijnstilling als levensbeëindigend handelen bevat en waarbij al te vaak alleen de arts weet dat hij palliatieve sedatie toepast. Palliatieve sedatie dient alleen de patiënt als ze oordeelkundig en transparant wordt toegediend.”

VOORWOORD
“Wenst u deze patiënt dood misschien?????”
DOSSIER - DE MENOPAUZE
Het lot van elke vrouw, geen noodlot

De menopauze betekent het einde van de vruchtbare periode in het leven van de vrouw. Daar waar vrouwen vroeger nauwelijks ouder werden dan deze leeftijd, hebben ze nu nog een derde van hun leven voor zich. En er is geen reden om dat door te brengen geplaagd door opvliegers, humeurschommelingen en slaapstoornissen.

Mogelijke gevolgen van de menopauzeDefinities
GEZONDHEID - DERMATOLOGIE
Aandoeningen in de vulvovaginale regio

Het vrouwelijke genitale gebied kan aan de basis liggen van verschillende klachten die zorg behoeven. In sommige gevallen kan het gaan om een SOA (seksueel overdraagbare aandoening).

LeucorreePruritus vulvae
ACTUALITEIT - INTERNATIONAAL
Speel op zeker in de apotheek

De apotheker heeft een grote verantwoordelijkheid. Ook de verantwoordelijkheid over de informatie die hij beheert. De Nederlandse apothekersvereniging KNMP wil niet belerend zijn maar denkt dat een spelletje misschien wel kan helpen. Zij heeft dan ook een kaartspel ontwikkeld.

Zorgverlener wil geen prik

De Nederlandse zorgverlener wil zich niet laten vaccineren tegen de griep. Ondanks alle acties die gevoerd worden, zijn er nog altijd meer zorgverleners die zich niet dan zorgverleners die zich wel laten vaccineren.

Apothekers maken steeds minder winst

Het gaat niet goed met de Franse apotheker. Onderzoek heeft uitgewezen dat het inkomen van de modale officina apotheker nog altijd daalt. IMS Pharmastat heeft de cijfers voorgesteld en die zien er niet fraai uit.

GEZONDHEID - HOMEOPATHIE
De nieuwsgierigheid prikkelen, de welsprekendheid trainen

Na een maand les aan de universiteit beginnen de tweedejaarsstudenten in november aan hun stage in de apotheek – een praktijkervaring die behoorlijk tijdrovend is voor de apotheker die hen begeleidt, maar menselijk en intellectueel zeer verrijkend is voor de jonge collega. Naast het aanleren van de vaardigheden die door de faculteit worden opgelegd en de kennisoverdracht, leert de apotheker hem of haar ook andere therapeutische vaardigheden die geëvalueerd en gewogen worden in termen van verhouding voordelen/risico’s voor de gezondheid van de patiënten. Alle (toekomstige) apothekers bewaren aan deze eerste ervaringen in de apotheek een onvergetelijke herinnering en – hopelijk – een blijvend respect voor hun stagemeester.

APOTHEEKBEHEER
En zoals elk jaar betekent dat ook de komst van een reeks fiscale veranderingen voor het nieuwe jaar (2/2)

In ons vorige artikel konden we met vreugde bekend maken dat de regering de vennootschapsbelastingen gaat verlagen… en we hebben al drie manieren besproken waarop ze zullen terugvorderen wat ze ons geven: de verplichting van een minimumloon aan minstens een bedrijfsleider binnen de vennootschap, de aftrekbaarheid van autokosten en de belasting op aandelenportefeuilles van bedrijven. Ik had u een vervolg beloofd… Hier is het.

GEZONDHEID
Faagcocktails doen het goed

Faagtherapie laat zich goed combineren met het gebruik van een aantal behandelingsproducten bij brandwonden die bedoeld zijn om de bacteriële druk zo laag mogelijk te houden. In een recente Belgische studie (militair hospitaal Koningin Astrid en UGent) werd de stabiliteit van de mengsels onderzocht.

Antibiotica uitnemen of toch niet?

Grote consternatie na een recente review in de BMJ over resistentie bij antibioticagebruik. De Engelse professor Martin Llewelyn komt daarin samen met mede-auteurs tot de conclusie dat een antibioticakuur kan gestopt worden zodra de patiënt ‘zich beter voelt’. Het doosje uitnemen hoeft dus volgens hen niet meer.

Multipele sclerose: vitamine D in de schijnwerpers

Amerikaanse en Finse wetenschappers hebben vastgesteld dat vitamine D-tekort het risico op ontwikkeling van multipele sclerose (MS) verhoogt, althans bij vrouwen. De vitamine D-spiegel zou dus het latere risico op MS kunnen voorspellen.

FARMAFORUM
Alibi, voor een frisse adem

Alibi is een productgamma dat een slechte adem helpt te bestrijden. Voortaan is een nieuwe verpakking met tabletten beschikbaar: overgang van 18 tabletten naar 12 tabletten voor een pocketformaat. Dezelfde formule, nieuwe publieksprijs.

FARMACOWEETJES
FARMACOWEETJES
GEZONDHEID - CLINICAL UPDATE
Inzetten op preventie en psychotherapie

Over depressie raakt het internet niet uitgesproken: symptomen, zelftesten, adviezen over wat wel en niet werkt… Een kat vindt er haar jongen niet in terug. We willen het hier alleen hebben over majeure depressie, en zijn daarvoor te rade gegaan bij een psycholoog die veel onderzoek over dit thema voert: prof. klinische psychologie Filip Raes (KU Leuven).

VRIJE TIJD - BOEKEN
RouwwerkHet enige echte mannenkook boekWijnkoopgidsVerhaaltjes voor het slapengaanHet menselijk lichaam
VRIJE TIJD
Ceci n’est pas un suïcide

Speciaal voor het jubileumjaar van René Magritte bedacht misdaadauteur Toni Coppers een surrealistische thriller die de verbeelding voortdurend prikkelt.

De vader en de zoon

Ceci n’est pas une pipe! Na 45 jaar is het iconische werk van René Magritte weer in Brussel te bezichtigen. Dat éne schilderij symboliseert de hele filosofie achter het oeuvre van de Brusselse kunstenaar en zijn intellectuele bijdrage tot het surrealisme. Dat zijn werk tal van kunstenaars heeft geïnspireerd blijkt overvloedig uit deze tentoonstelling. In de eerste plaats in het oeuvre van Marcel Broodthaers, zijn artistieke zoon.

Een leven voor de poëzie

De biografie van Herman de Coninck was een van dé sensaties van de Boekenbeurs 2017. Auteur Thomas Eyskens is er tien jaar mee zoet geweest om een kanjer van 587 bladzijden samen te stellen. Een must voor al wie begaan is met poëzie en literatuur in De Lage Landen.

Foto

Inhoud

de Apotheker Special van 13/11/2017