Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 22/05/2018
 
VOORWOORD
Europa heeft eigen denkpiste over OTC-monopolie apothekers

Het is nog maar een werkdocument, maar wel een die we goed in de gaten moeten houden. De Europese Commissie heeft een document gepubliceerd over de detailhandel in de Europese Unie. En daarbij heeft ze het ook over de OTC-geneesmiddelen.

Over every counter…
ACTUALITEIT
Duizenden klinische proeven online

Wat beweegt er in farmaland? Waar zijn wetenschappers mee bezig? Zijn er op dit moment klinische proeven voor veelbelovende geneesmiddelen voor pancreaskanker? Zoekt men ergens nog 50-plussers voor interessante klinische proeven? Tot nog toe was het koffiedik kijken of de ‘ad valvas’ afstruinen van ziekenhuizen. Nu zit alles netjes in een onlinedatabank…

De telefoon als veiligheidsfilter

De veiligheid van apothekers tijdens hun wachtdiensten is een belangrijke topic. Door via de site apotheek.be de wachtdiensten publiekelijk te maken, heeft alvast geleid tot een vermindering van het aantal verbale agressies. De vraag is: moeten we nog een extra telefonische bufferzone aanleggen?

Voka viseert aantal apotheken

Hangt het van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka af dan ziet de gezondheidszorg er in 2040 totaal anders uit, zo werd afgelopen maandag duidelijk. Pieter Van Herck stelde het jongste werkstuk ‘Taboes doorbreken om de zorg te transformeren’ voor. En daarin spaart hij de apothekers niet…

Betere informatie helpt tegenover terughoudendheid

Zoals elke gezondheidswerker heeft de apotheker een rol te spelen bij het beantwoorden van vragen en bedenkingen van patiënten in verband met vaccinatie. Dit is vooral belangrijk in een context van terughoudendheid voor vaccins en een opleving van infectieziekten zoals mazelen en kinkhoest.

De EU maakt zich zorgen over de terughoudendheid tegenover vaccinatieMedicatieschema is idee dat aanslaat

Begin februari had De Apotheker het al over het medicatieschema. Over hoe de komst van de huisapotheker bij sommige artsen tot verwarring leidde. Plots bleek ‘hun’ medicatieschema gedeeld te zijn.

Melding problemenFarmacoweetjes
ACTUALITEIT INTERNATIONAAL
Europa wil meer liberaliseren

Het mag dan nog wel maar een werkdocument zijn, maar het is duidelijk in welke richting Europa denkt. Zeker als men tussen de lijnen van de werkgroep leest…

Ziekenhuis snijdt farma de pas af

De prijzen voor geneesmiddelen - zeker voor innovatieve geneesmiddelen - swingen de pan uit. Dat is in ons land zo, maar ook in Nederland. Steeds meer wordt er gezocht naar doeltreffende, creatieve oplossingen. Zoals wanneer blijkt dat een duur geneesmiddel, waarvan het octrooi verstreken is, ook effectief is voor de behandeling van melanomen. Dat geneesmiddel zal nu door het Antoni Van Leeuwenhoekziekenhuis zelf gemaakt worden.

Dieven stalen geneesmiddelen chemo

Een bende van 21 dieven en handlangers is door de Griekse politie opgepakt. Ze waren gespecialiseerd in de diefstal in ziekenhuizen van chemo die ze doorverkochten in Duitsland, Italië en Zwitserland. Bij de daders zijn ook artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel.

DOSSIER REIZEN
Goed voorbereid zijn is meer dan een reisapotheek samenstellen

De laatste loodjes wegen het zwaarst. In het top 10-lijstje van de gespreksonderwerpen staan deze laatste weken voor de zomervakantie ongetwijfeld ook de vakantieplannen. Dat is goed, want een goede voorbereiding is het halve werk, kan veel leed besparen maar vraagt ook tijd. En een goede voorbereiding is echter meer dan alleen het samenstellen van een reisapotheek..

BasismateriaalUitbreiding (naargelang de bestemming)
GALENUS PRIJS
Mavenclad®, multiple sclerosecobas®Liat®Systeem (Roche)Xeljanz®, reumatoïde artritisAnti-epileptic Drug Discovery for Dravet syndrome and Beyond (Jo Sourbron, KU Leuven)Galenusprijs 2017Understanding the molecular pharmacology of human chemokine receptors (Martyna Szpakowska en Andy Chevigné, Luxembourg Institute of Health)Cellular communication as novel pharmacological target for the treatment of liver (Mathieu Vinken, VUB)
GEZONDHEID
Lichaamslengte voorspelt CVA

Is er een relatie tussen de lichaamslengte van kinderen en een later risico op een CVA? Volgens Deense wetenschappers is er wel degelijk een relatie.

Nachtbrakers lopen een grotere kans om vroeg te sterven

Slecht nieuws voor mensen die laat gaan slapen en ‘s morgens niet uit bed geraken. Volgens een Britse studie dreigen ze vroeger te sterven dan mensen die vroeg gaan slapen en bij het ochtendgloren opstaan. Dat zou te wijten zijn aan een ontregeling van de interne biologische klok en de levenswijze.

Versnelde puberteit na ‘historische’ milieuvervuiling

Enkele ondertussen verboden of nog weinig gebruikte ‘beruchte’ milieuvervuilers blijven soms lang in het milieu persisteren. En komen door opstapeling via de voedselketen ook op ons bord terecht. Zwangere vrouwen kunnen ze doorgeven aan hun ongeboren kind. En dat is zelden zonder effect.

GEZONDHEID DERMATOLOGIE
Geneesmiddelen en zon: het risico op fotosensibilisatie

Met de komst van de zonnige dagen is het interessant om te weten welke behandelingen een fotosensibiliserende invloed hebben om advies te kunnen geven aan patiënten met huidreacties.

Aromatherapie en fototoxiciteit
GEZONDHEID HOMEOPATHIE
De homeopathische EHBO-set voor vrouwen

Veel gynaecologische klachten kunnen in eerste instantie homeopathisch behandeld worden zonder dat een klinisch onderzoek of verdere onderzoeken nodig zijn.

Het gebruik van homeopathische hormonale verdunningen in de gynaecologie
PNEUMOLOGIE CLINICAL UPDATE
Astma: frequent, maar meestal goed onder controle te krijgen

We hebben allemaal een beetje de neiging om te vergeten hoe frequent astma is. Wereldwijd zijn er 300 miljoen mensen met astma. In België schat men het aantal op minstens één miljoen, al is niet bij iedereen de diagnose gesteld. Astma is de meest voorkomende chronische ziekte bij jonge mensen. Op wereldschaal veroorzaakt astma dagelijks nog steeds 1.300 doden. “Het goede nieuws is dat we vandaag voor 95% van de patiënten een effectieve behandeling hebben”, stelt prof. Guy Joos (Longziekten, UZ Gent).