Zoek in het uitgebreide archief van 12 januari 2009 tot nu

Inhoud

de Apotheker van 17/09/2018
 
VOORWOORD
Alles afronden, ook geneesmiddelen

Het was te gecompliceerd om ook werkelijk uit te voeren. Toen beslist werd dat vanaf 1 oktober 2014 handelaars bij cash-betalingen mochten afronden naar de dichtste 0 of 5 cent, wisten apothekers meteen dat dit voor hen geen haalbare kaart was: de apotheker mocht immers wel afronden, maar niet voor geneesmiddelen. Ondertussen is die regelgeving veranderd, maar de apothekers zijn daar zelden van op de hoogte.

Wat de toekomst brengen zal…Verhuis EMA heeft consequenties

De Brexit nadert, Europese bedrijven en instellingen die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd waren, zoeken uitwegen. Zo is het Europees geneesmiddelenagentschap, EMA, klaar voor de verhuis naar Amsterdam. Maar door die verhuis zouden bepaalde geneesmiddelen in de UK minder snel op de markt kunnen komen. En niet alleen in de UK.

ACTUALITEIT
Aangepaste software nodig vooraleer af te ronden

Neem dat je een heel moderne apotheker bent en je vindt al dat rosse muntjesgedoe maar nonsens. Afronden, zegt u. Goed idee, alleen zijn er toch behoorlijk wat voorwaarden vooraleer u in uw apotheek kunt overgaan tot het systematisch afronden van het totaalticket aan de kassa.

Benzo’s en opioïden horen niet samen

Het gelijktijdig gebruik van benzodiazepinen (en aanverwante middelen) en opioïden (pijnstillers of hoestmiddelen) kan leiden tot sedatie, ademhalingsdepressie, coma en de dood. Gezien deze risico’s moet het gelijktijdig voorschrijven van opioïden en benzodiazepinen worden voorbehouden voor patiënten voor wie de therapeutische alternatieven niet geschikt zijn.

Zonder voorschrift: phenibut

Wees niet verwonderd als binnenkort een van uw verslaafde patiënten in de apotheek om phenibut komt vragen. Dit middel is zo nieuw dat je er amper informatie over vindt, maar GHB-verslaafden hebben het ontdekt. Phenibut is voor GHBgebruikers wat methadone voor heroïneverslaafden is. Alleen is het veel gemakkelijker verkrijgbaar en even verslavend als GHB.

Cijfers met een reukje aan

We hebben het allemaal in een aantal kranten kunnen lezen: in de eerste helft van 2018 zouden de kleinhandelaars overal een verkoopcijfer halen dat lager ligt dan vorig jaar. Allemaal? Neen. Volgens het artikel zouden de apothekers goed zijn voor een verkoop die 3 procent hoger zou liggen dan vorig jaar. Cijfers met een reukje aan…

Sealing hoeft niet voor OTC…“Start van apothekers voor apothekers”

Soms worden bakens verzet. Zoals eind oktober, op Pharmanology in Brussel. Heeft de organisator alle zeilen bijgezet om voor de bezoekende apothekers ook een boeiend opleidingsprogramma te voorzien, dan wil IPSA bakens verzetten: geen (saaie) lezingen, wel interactieve workshops. En er is meer verandering op komst…

SondemateriaalVerbanden aanbrengenPharmanology 2018De klinische farmacie vindt stilaan haar plek

Hoe ontwikkelt de klinische farmacie zich in de Belgische ziekenhuizen? De pilootprojecten, die van start gingen in 2007, hebben de overheid ertoe aangezet om er een structurele financiering aan toe te kennen en sinds 2015 krijgt de klinische farmacie beetje bij beetje voet aan de grond in de ziekenhuisinstellingen.

“De silo’s verhinderen budgettair efficiënte gezondheidszorg”

17 jaar, waarvan 12 jaar als voorzitter, was hij onlosmakelijk verbonden met beMedTech, wat toendertijd nog Unamec heette. Nu geeft Paul Soenen (Medtronic) de fakkel door aan Annick De Keyzer (J&J), die daarmee meteen ook de eerste vrouwelijke voorzitter van de vereniging wordt.

Notified bodies geven kopzorgen
ACTUALITEIT INTERNATIONAAL
Leclerc geeft niet af…

Je moet het hem nageven: Michel-Edouard Leclerc van de gelijknamige warenhuisketen, geeft niet af. Nu hem officieel geweigerd is om geneesmiddelen in zijn grootwarenhuizen te verkopen, richt hij zich nu op medical devices. De nicotinepatches zijn zijn eerste doel.

Einde numerus clausus?

Terwijl in het Franstalige gedeelte van België de instroom van studenten geneeskunde pas nu wordt gelimiteerd, lijkt Frankrijk van die numerus clausus terug te komen. Dat blijkt toch uit informatie die France Info de wereld heeft ingestuurd.

DOSSIER DEMENTIE
De grootste uitdaging van de 20e eeuw

Een derde van de gevallen van dementie kan worden voorkomen, indien de preventie in de kinderjaren zou worden gestart en gedurende het hele leven zou worden voortgezet. Preventie en doeltreffende zorg kunnen de toekomst van de samenleving veranderen en het leven van patiënten en hun families verzachten.

Neem even mijn plaats in!Hoe communiceren met ouderen?Virtueel AlzheimercaféHet hoofd koel houdenGezondheid van hart en hersenen
GEZONDHEID VOEDING
Het FODMAP-arm dieet, streng maar doeltreffend

Een op de vijf mensen heeft spijsverteringsproblemen, gaande van een opgeblazen gevoel tot uitgesproken flatulentie, diarree en misselijkheid. Steeds meer mensen - vooral jonge vrouwen - worden gediagnosticeerd met PDS (het prikkelbare darmsyndroom). Elke patiënt heeft ondertussen door dat uitgeblanceerde voeding de sleutel is tot minder ongemakken. Het FODMAP-arm dieet komt daarbij steeds meer als oplossing naar voor. Maar wat is het en wat doet het?

Wat zijn FODMAP’s?
GEZONDHEID
Niet teveel en niet te weinig koolhydraten

Onderzoek in The Lancet Public Health suggereert een U-vormige relatie tussen de inname van koolhydraten en de levens verwachting: mensen die 50-55procent van hun energie behoefte uit koolhydraten halen zouden langer leven dan wie veel minder of meer koolhydraten eet.

Burn-out: meer dan een druppel…

Dertig jaar geleden sprak niemand over een burn-out. Nu lijkt het wel of iedereen wel iemand kent die langdurig thuisblijft omdat het echt niet meer gaat. Is de mens veranderd? Is de maatschappij veranderd? Is de mens in de maatschappij veranderd? Een ding is zeker: burn-out is geen modeverschijnsel en preventief valt er een en ander te doen…

Het verschil tussen burn-out en depressieSeks als oorzaak van jicht?

Laat het meteen duidelijk zijn: seminaal vocht bevat weliswaar urinezuur, maar niet in voldoende hoeveelheden om na opname vanuit de vagina jicht te veroorzaken. De vaginale resorptie van substanties uit het sperma intrigeert evenwel onderzoekers, zij het dan met mate. En met hier en daar een uitschuiver.

Geruststelling doet klachten wijken
FARMACOWEETJES
FARMACOWEETJES
CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Enthousiaste lezers ontdekken Groenland en IJsland

Op 24 juli scheepten 260 lezers van De Apotheker en Artsenkrant in op het cruiseschip Astoria. Ze trokken op ontdekking naar Groenland en IJsland, waar ze konden genieten van grandioze landschappen, ijsbergen en gletsjers, en zelfs van dichtbij enkele walvissen konden spotten.

Charmante luxe in het groen

Als eerste in België kreeg het hotel vijfsterren Superior opgeplakt, voor het restaurant La Source was er vorig jaar een tweede Michelinster, de Spa Retreat La Fôret waar dermatologe Yolande Bullens-Goessens mee aan het roer staat, veroverde onlangs een plaats in de Top 100 van de wereld. La Butte aux Bois in Lanaken, lid van Relais & Châteaux, is de absolute top in België.

Geen overbodige gymnastiek

De wereldberoemde dirigent Herbert Blomstedt komt de komende maanden twee keer naar Bozar in Brussel om er met absolute toporkesten naast enkele klassiekers ook Zweedse symfonische muziek te dirigeren.

Wereldster Angela Gheorghiu te gast

Het Antwerp Symphony Orchestra zet het nieuwe concertseizoen in met een prestigieus openingsgala. Op zaterdag 22 september is de Roemeense operazangeres Angela Gheorghiu te gast. In de Antwerpse Koningin Elisabethzaal brengt ze een gevarieerd programma met aria’s van sleutelrollen uit haar carrière van Verdi, Bizet en Puccini.