Verschijning van: 18 juni 2018

Inhoud

de Apotheker van 18/06/2018
VOORWOORD
Patiënten laks met cholesterolverlagers

Eén op de twee patiënten die cholesterolverlagers voorgeschreven krijgen, houdt de behandeling vol. Slechts één op de drie doet dat ook correct en consequent. Dat blijkt uit een onderzoek bij 51.584 leden van de Socialistische Mutualiteiten(SocMut) die in 2015 een behandeling met deze geneesmiddelen zijn gestart.

Gezondheid is ieders verantwoordelijkheidZeldzaam neveneffect antiviraal middel onderzocht

Zorgt een therapie met de integraseremmer dolutegravir voor een verhoogde incidentie van baby’s met neuraalbuisdefecten? Wetenschappers vermoeden dat er een link is en passen daarom de tegenindicaties voor het gebruik van dolutegravir aan.

ACTUALITEIT
“Als een stommiteit is gebeurd, moet je dat ook rechtzetten”

Een portefeuille van Volksgezondheid met acht ‘beheerders’. Dat werkt niet, vindt Maggie De Block. Zij is de versplintering van Volksgezondheid over acht ministers beu. En als je ziet dat “er een stommiteit is gebeurd, dan moet je dat rechtzetten”, vindt ze.

Lieven Zwaenepoel (APB)Hilde Deneyer (VAN)Marcel Hermans (Ophaco)GMD heeft positief effect

Patiënten die een GMD hebben, blijken hun geneesmiddelen iets correcter te nemen dan patiënten die geen GMD hebben. Dat besluiten de Socialistische Mutualiteiten (SocMut) uit een zeer uitgebreid onderzoek over therapietrouw bij patiënten die cholesterolverlagers nemen.

Apothekers op festivaltoer

Maanden geleden hebben de Vlaamse meerderheidspartijen een resolutie ingediend waarin de apotheker een cruciale rol krijgt in de preventie van tinnitus. Maar met het festivalseizoen voor de deur willen de apothekers niet wachten tot er wettelijk iets geregeld is…

Toolkit perinatale mentale gezondheid wint PRoF Award

De ‘toolkit voor perinatale mentale gezondheid’ wint dit jaar de PRoF Award. Dit instrument schat het risico op mentale problemen tijdens de zwanger schap in. Het laat ook screening toe, er hoort een richtlijn bij en het voorziet in een zorgpad met trainingsmogelijk heden. Eén vrouw op de vijf ontwikkelt mentale gezondheids problemen tijdens de zwanger schap. Vaak worden ze te laat gedetecteerd.

De mens of het systeem in 2030?

De mens moet voorgaan op het systeem. Daarom is de zorg van de toekomst ook een verhaal van waarden. Het grootschalig project ‘Zorg 2030’ van het UZ Brussel en de VUB heeft nu met alle betrokkenen de visie voor de toekomst ontwikkeld. 488 ideeën in één document gebundeld. De eerstelijn met de apotheker krijgt een prominente rol.

ACTUALITEIT INTERNATIONAAL
Verzet tegen OTC uit zorgpakket

Paracetamol, mineralen en vitaminen verdwijnen vanaf 1 januari 2019 uit het basispakket van de zorgverzekeraars. Dat is tegen de zin van de overkoepelende apothekersvereniging KNMP die vindt dat de meest kwetsbare patiënten hier de dupe van zijn.

Anti-Alzheimer - middelen niet langer terugbetaald

Frankrijk heeft besloten om de anti-Alzheimer-geneesmiddelen vanaf 1 augustus 2018 niet langer terug te betalen. Het gaat daarbij om specialiteiten op basis van de cholinesterase-inhibitoren denepezil, galanatmine en rivastigmine. Ook de specialiteiten op basis van memantine worden niet langer terugbetaald.

Racisme als bijwerking geneesmiddel?

Actrice Roseanne Barr ligt onder vuur voor een racistische tweet die ze de wereld heeft ingestuurd. Zelf gaf ze als oorzaak aan dat ze daar zelf niet aan kan doen, want dat die racistische tweets een gevolg zijn van de inname van Ambien®(zolpidem). In een droge tweet reageerde Sanofi dat racistische tweets geen nevenwerking van het geneesmiddel zijn.

DOSSIER STRESS (2/2)
Burn-out is ook een realiteit voor de apotheker

Ook medische beroepen blijven helaas niet gespaard van werkstress en burn-out. Volgens een recente Franse studie vallen de helft van de apothekers en hun teams ten prooi aan burn-out.

Langdurig pendelen schaadt de gezondheidGestresst van moeder op kindDon’t panic, organizeSchrijf tegen stress
GEZONDHEID
Significant betere resultaten voor rookstop met gedragsbegeleiding

Naast de farmacologische aanpak is psychologische begeleiding van cruciaal belang. Dat blijkt uit een gesprek met gedragstherapeut en tabakoloog prof. Hedwig Boudrez. De elektronische sigaret kan enkel in laatste instantie worden aanbevolen, voor zover met de klassieke middelen geen rookstop kan bereikt worden.

Twee vliegen in een klap

Een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van eczeem, zou ook nuttig kunnen zijn bij astma.

SAVE THE DATE: PHARMANOLOGY 2018
Beurs wordt een stap hoger getild

Nog dik vier maanden en het is weer zo ver: Pharmanology zal dan opnieuw Brussels Expo, paleis 1 bezetten. De beurs blijft een belevingsbeurs, maar er is ook behoorlijk wat ‘sérieux’. We gingen erover praten met directeur Theo Dierickx.

Praktisch
GEZONDHEID DERMATOLOGIE
Wanneer huidaandoeningen aangeboren zijn

Pigmentstoornissen zijn ongetwijfeld de meest zichtbare, maar ook andere huidaandoeningen kunnen zich al op zeer jonge leeftijd voordoen. Een dermatologisch consult is dan noodzakelijk.

GALENUS PRIJS
‘Streven naar 3 % van BBP voor onderzoek en ontwikkeling’

“In 2006 besteedde België 1,81% van zijn Bruto Binnenlands Product aan Onderzoek en Ontwikkeling (O&O). In 2016 was dat 2,49% en daarmee is ons land, op Oostenrijk na, de snelste groeier binnen de Europese Unie. Het is onze ambitie nog beter te doen en te groeien naar 3%.”

Baanbrekend onderzoek naar acute en chronische leverziektes

Professor Mathieu Vinken, verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel, heeft dit jaar de Galenusprijs voor Farmacologie ontvangen uit handen van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. Deze toonaangevende prijs wordt jaarlijks toegekend door een deskundige jury aan een vorser uit België of Luxemburg jonger dan veertig jaar voor uitmuntend klinisch of fundamenteel farmacologisch onderzoek.

GEZONDHEID VETERINAIR
Met het huisdier op vakantie

Voor velen is de periode van voorbereiding dé keerzijde van de vakantie die volgt. Jammer genoeg wordt tijdens deze bewogen proloog de specifieke noden van de huisdieren over het hoofd gezien. En als men er aan denkt: is men dan niets vergeten voor de trouwe viervoeter? Apothekers krijgen meer dan eens de vraag voorgeschoteld. Een leidraad.

Aangepaste EHBO-koffer
FARMACOWEETJES
Farmacoweetjes
VRIJE TIJD COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Een Griekse arts in Rome

Twintig jaar na de ophefmakende tentoonstelling over Hippokrates pakt het Musée Royal de Mariemont nu uit met een vervolgexpo over die andere grote arts uit de Klassieke Oudheid, Galenos van Pergamon. Een eerherstel, zeg maar, want de opvattingen van Galenos hebben wel degelijk de basis gelegd van de moderne geneeskunde, zijn geloof in de humeuren ten spijt.

De liefde voor de roos
VRIJE TIJD
Een zomer vol jazz

Met het eerste Belgische soloconcert van David Byrne in bijna een decennium, is het Gent Jazz Festival er op vrijdag 29 juni vroeg bij dit jaar. Ook al is jazz voor beide een steeds rekbaarder begrip, het Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim blijven in de zomer de belangrijkste Belgische jazzfestivals om naar uit te kijken.